You are currently viewing Koji je tvoj stil vezivanja?

Koji je tvoj stil vezivanja?

Koji je tvoj stil vezivanja?

Iako u potpunosti razumem nužnost kategorija i sistematičnog grupisanja, uvek prvenstveno težim ka pristupu da je svaki čovek priča za sebe, jedinstven i poseban kao njegov otisak prsta. Iz tog razloga uvek sa povećom dozom skepse počinjem da čitam knjige koje već od početka najavljuju kako se svi ljudi mogu uvrstiti u jednocifreni broj kategorija. Ajde nemoj da budeš žrtva sopstvenih predrasuda, govorim sama sebi, uostalom dobila si dobru preporuku pa se možda i iznenadiš. I zaista, prijatno sam se iznenadila pa rekoh da podelim to i sa vama.

Knjiga Veza objašnjava da se po stilu vezivanja svi možemo svrstati u 4 grupe:

 • osobe sa izbegavajućim stilom vezivanja
 • osobe sa preokupiranim stilom
 • osobe sa kombinacijom prva dva i
 • osobe sa sigurnim stilom vezivanja.

Osobe iz svake od navedenih kategorija se takođe razlikuju po:

 • pogledu na intimnost i zajedništvo
 • načinu na koji se nose sa konfliktima
 • odnosu prema seksu
 • sposobnosti da izraze svoje želje i potrebe i
 • očekivanjima koja imaju od partnera i partnerskog odnosa.

Suma sumarum, razlikuju se po pitanju svega što je bitno da bi jedan odnos opstao! Čitam listu i sve manje se čudim broju razvoda. Prva asocijacija na imena stilova mi je (kao i možda mnogima od vas) da su osobe sa sigurnim stilom one koje su najzdravije po sebe i osobu sa kojom su ostvarile vezu. Iako jeste tako, ono što mi se dopada u knjizi je što ukazuje da nije poenta da je jedan stil bolji od drugog, već da dođemo do uvida u naš jedinstveni DNK po pitanju vezivanja. Takođe, cilj je da identifikujemo stilove emocionalnog vezivanja naših partnera, kako bivših, tako i sadašnjih ili potencijalnih i otkrijemo svoje potrebe u odnosima, ali i osobe koje hoće ili neće moći da ih zadovolje.

Pa hajde da vidimo kako stojimo. 

Zlatna pravila za dešifrovanje stilova emocionalnog vezivanja su sledeća:

 1. Utvrdite da li vaš partner ima potrebu za intimnošću i fizičkom bliskošću. Ovde svrstavamo sve od toga kada će vas partner upoznati sa svojom porodicom i prijateljima, pa do seksa. Ono što je normalno u jednom kontekstu može značiti izbegavanje u drugom. Ukoliko se na primer viđate sa osobom koja ima decu iz prethodnog braka, odlaganje upoznavanja može biti potpuno u redu jer su deca osetljiva na uvođenje novih ljudi, ali nakon par godina to je definitivno pokazatelj izbegavajućeg modela vezivanja.
 2. Procenite koliko je partner preokupiran vašom vezom i koliki ima strah od odbacivanja. Da li je vaš partner vrlo osetljiv na vaše izjave? Učestalo se brine se oko vaše zajedničke budućnosti i osetljiv je na svaku mogućnost udaljavanja (kada se ne javljate na telefon, planirate aktivnosti bez njega/nje, itd.)? Ako vam ponašanje partnera liči na varijaciju ovoga, on/ona verovatno spada u preokupirani stil.
 3. Ne oslanjajte se na samo jedan „simptom“, obratite pažnju na različite znake. Za utvrđivanje stila vezivanja nije nam dovoljan jedan postupak, stav ili uverenje. Ne postoji jedna magična karakteristika tipična za svaki pojedinačni stil, već je to kombinacija ponašanja i stavova. Na primer: i izbegavajući tip će upućivati komplimente, slati poruke ili povremeno napraviti romantičan gest, ali to ne znači da je naprasno postao siguran po pitanju svog vezivanja, ma koliko mi u to želeli na momente sebe da ubedimo. U to se možemo uveriti tako što kod ovih osoba to blaženstvo nikada ne traje dugo i pozitivne poruke koje oni šalju se vrlo brzo pomešaju sa dvosmislenim.
 4. Procenite partnerovu reakciju na efektivnu komunikaciju. Ovo je moje omiljeno pravilo, ali i najočigledniji i najbrži način da utvrdite sa kim imate posla. Kada sa osobom asertivno razgovaramo o svojim potrebama, mislima i osećanjima, ubrzo vidimo ko to može da razume i prihvati (sigurni stil), kome to obično bude dobar primer pa se opusti i počne da biva direktiniji i otvoreniji (preokupirani) ili kome će to biti previše pa će reagovati u stilu: „Toliko si zahtevan/vna, osetljiv/a…“ ili „Prestani sve da analiziraš!“ ili „Pobogu, pa izvinuo sam se!“ i svrstati se tim učestalim reakcijama u izbegavajuće.
 5. Obratite pažnju na ono što partner ne govori ili ne radi. Kao što sam već pomenula, nemojte prerano donositi zaključke. Ako se osoba jednom ne javi kada je zovete ili ne uzvrati na vaše „Volim te“, objašnjenja mogu biti razna. Međutim ako ovo predstavlja obrazac i zateknete se u vezi u kojoj samo vi pričate o budućnosti, moguće da je vreme da preispitate koliko ste zadovoljni onime što dobijate iz veze u kojoj ste.

Meni, uvek interesantni, statistički podaci pokazuju da su sve kombinacije između stilova moguće, ali izbegavajući sa izbegavajućim jako retko i kratko idu. Oni se prosto izbegnu 🙂 Ako sami ne spadate u sigurne imajte u vidu da su velike šanse da ste na nekoj strani izbegavajuće-preokupirane klackalice. Istraživanja su pokazala da osobe sa izbegavajućim stilom vezivanja više privlače partneri preokupiranog stila. Ova dva stila se na izvestan način dopunjuju. To čine tako što „hrane“ onu viziju veze koju zapravo imaju od početka. Izbegavajući u vezi sa preokupiranim se najčešće uveri da mu zaista treba više prostora, da ga osoba sa kojom je guši, da je preosetljiva, nerazumna, prezahtevna itd., a preokupirani potvrdi svoju viziju o tome da ga niko neće razumeti, pružiti mu/joj dovoljno i da će je osoba na kraju izneveriti.

Ono što istraživanja takođe kažu i što je dobra vest je da se stil vezivanja može korigovati u bilo kom uzrastu 🙂

Facebooktwitterlinkedin